UVEITISI DHE PEZMATIMI I SYRIT


Uveitisi

Çfarë është Uveitis?

Një shtresë 3-pjeswshe rrethon substancën në qendër të syrit qw wshtw sikurse xhel. Shtresa e mesme quhet "uvea". Inflamacioni i uveas quhet "uveitis". Uveitis mund të ndikojë në ndonjë ose të gjitha shtresat e quajtura iris, trupi koroid dhe ciliarik, ndwrsa trijat sw bashku quhen uvea.

Uvea konsiderohet tani një fushë e veçantë e specializimit për mjekët e syve. Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve të lidhura me uvea mbështetet gjithnjë e më shumë nga zhvillimet në imunologji (shkenca e imunitetit) dhe gjenetikw.

Faktorët më të rëndësishëm në trajtimin e suksesshëm janë diagnoza e hershme, bashkëpunimi mes mjekut dhe pacientit, dhe terapia e saktë. Syri i dëmtuar mund të ruhet më së shumti në qoftë se këto kushte janë plotësuar.

Edhe nëse trajtimi ka përfunduar, pacienti duhet të monitorohet së paku çdo tre muaj. Meqenëse sëmundja mund të përsëritet pa u vënë re, vizitat e kontrollit nuk duhet të humbasin. Oftalmologu duhet të informohet për shenja të ndryshme të organeve të tjera. Për shembull, aphtha në gojë, pika në lëkurë, simptoma reumatike etj.

Uveitisi është një sëmundje shumë e ndërlikuar dhe mund të ketë një zhvillim të ndryshëm në çdo pacient. Trajtimi është unik për çdo person, ashtu siç është rrjedha e sëmundjes. Është thelbësore që doza e ilaqeve që duhet përdorur për trajtim të përcaktohet nga mjekë me eksperiencë të specializuar në uvea.

Shkaqet e Uveitisit

Shkaku i sëmundjes nuk mund të përcaktohet saktësisht në 30-40% të pacientëve me uveitis. Uveiti mund të zhvillohet për shkak të faktorëve si viruset, kërpudhat dhe parazitët ose ndodhin si shenjë e një sëmundjeje tjetër e dukshme nw sy. Prandaj, sëmundjet duhet të hetohen me teste të ndryshme. Uveiti gjithashtu mund të zhvillohet në të njëjtën kohë me sëmundjet sistemike që vijnë nga indet e kolagjenit dhe me origjinë autoimune. Shembujt përfshijnë sëmundjen e Behçetit, spondilitën ankilozuese dhe artritin reumatoid.

Çrregullime të cilat mund të shkaktojnë uveitis:

 • Sëmundja e Behçetit
 • Infeksionet (bakteriale, virale, parazitare ose kërpudhat) mund të përhapen në sy nga zona të tjera. Tuberkulozi, sifilisi, herpes, toksoplazmoza etj.
 • Traumat okulare dhe operacionet
 • Reaksionet autoimune (sëmundjet e sistemit imun), sëmundjet reumatoide, kolitis ulcerative, sarkoidoza.

Simptomat e Uveitit

Kur formohet në pjesën e përparme të syrit, simptomat e uveitisit përfshijnë skuqje në sy, vizion tw paqartë, dhimbje rreth syrit, mbingarkesa ndaj dritës dhe sy lundrues. Nëse uveitis është kryesisht lokalizuar në pjesën e pasme të syrit, pamja e paqartë është simptoma më e zakonshme. Nëse uveitis përfshin qendrën vizuale, redukimi i papritur i shikimit dhe humbja e shikimit për shkak të dëmtimit të indeve mundet tw ndodh. Simptomat kryesore të uveitit që zhvillohen jashtë rajonit qendror përfshijnë:

 • Skuqje tw syve
 • Lotim i syve
 • Ndjeshmëri të lehta dhe shkëlqim verbues
 • Vizion i njollosur dhe i paqëndrueshëm ose humbje e rëndë e shikimit
 • Xixa tw papritura
 • Dhimbje në sy

Llojet e Uveitit

 • i mëparshëm
 • i ndërmjetëm
 • i pasmë

Si diagnostifikohet uveitis?

Pavarësisht nga ashpërsia e saj, uveiti është një sëmundje urgjente. Sëmundja përparon në qoftë se ndërhyrja vonohet dhe mund të lërë pasoja të përhershme anësore për shkak të inflamacionit, të tilla si deformimet pupillare, katarakte dhe tensioni i ngritur i syrit. Gjëja e parë që duhet të bëni kur fillojnw simptomat është të konsultoheni me një oftalmolog me përvojë në uveitis. Nëse pacienti është vonë me ekzaminimin e parë, vizioni mund të humbet përgjithmonë.

Disa lloje të uveitit kanë një pamje tipike dhe mund të diagnostikohen menjëherë. Edhe në raste të tilla, mund të kërkohen teknika të avancuara si angiografia, ultrasonografia dhe ERG për të zbuluar shkallën në të cilën vizioni është në rrezik dhe për të monitoruar efikasitetin e trajtimit, nëse përfshihet pjesa e prapme e syrit. Për shembull, angiografia e kryer me një ngjyrë të quajtur ICG (indocyanine green) mund të ofrojë informata të caktuara diagnostikuese për sëmundjen në rastet e dyshuara. Reumatologët, pulmonologët, dermatologët dhe neurologët mund të bashkëpunojnë për hetime të përbashkëta.

Sëmundja e Behçetit është një sëmundje e cila karakterizohet nga plagë aphthale të përsëritura në gojë dhe organe gjenitale dhe shkakton uveitis. Megjithatë, sëmundja e Behçetit është një sëmundje kronike inflamatore e cila mund të përfshijë pothuajse të gjitha sistemet trupore, nyjet, enët më të mëdha dhe më të vogla, sistemin nervor qendror dhe organet e sistemit të tretjes. Shenjat dhe simptomat e sëmundjes paraqiten si acarime në organet e përfshira dhe, përderisa disa simptoma janë afatgjata, ka periudha kur pacienti nuk ka lezione apo ankesa, të cilat ndryshojnë nga personi në person.