SYRI DEMBEL (AMBLYOPIA)


RRETH SYRIT TË DEMBELUAR (AMBLYOPIA)

Amblyopia (syri i dembeluar) është një gjendje syri në të cilën një sy ka më pak vizion se tjetri ose të dy sytë kanë më pak vizion sesa kufijtë normalë edhe pse nuk ka çrregullime strukturore me syrin ose nervin optik. Vizioni mësohet që nga lindja. Vizioni ynë zhvillohet për aq kohë sa zhvillohet truri dhe mësojmë të shohim në një mënyrë më të detajuar. Nëse lind një kusht gjatë kësaj periudhe që pengon vizionin, për shembull nëse dioptri i një syri bëhet më i lartë se tjetri, ai sy mëson të ketë një vizion më të paqartë dhe të bëhet dembel.

Shkaqet e amblyopia-s

  • Gabimet refraktive: Një gabim më i lartë thyes në një sy se tjetër, ose një gabim i lartë refraktiv në të dy sytë
  • Strabismus: Devijimi në një sy
  • Sëmundje të tjera të syrit: Kataraktë, opacitete të kornesë, kapakët që mbulojnë bebëzën dhe pengojnë vizionin