PERSBYOPIA


RRETH PRESBYOPISË

Çka është presbiopia?

Presbyopia është një problem me vizionin e afërm i lidhur me moshën që zhvillohet tek njerëzit më të vjetër se 40 vjeç. Forma e lentes së syve mund të ketë një tendencë për të ndryshuar. Lenta mund të ndryshojë formën e saj duke u zgjeruar kur objektet vijnë afër në sajë të aftësive të saj të veçanta, duke rritur kështu cilësinë e shikimit. Kështu ndodh vizioni i afërt. Pas moshës 40 vjeç, syri i njeriut humbet gradualisht këtë aftësi.

Pse zhvillohet presbiopia?

Kur një objekt i largët afrohet, sinjali që arrin në tru vlerësohet dhe transmetohet në sy. Këtu, muskujt në trupin ciliar kontraktojnë dhe relaksohen, kështu duke tensionuar apo relaksuar fibrat e bashkangjitura në të. Kjo lëvizje e fibrave e bën lenten më të hollë ose më të trashë dhe rritë fuqinë e saj refraktive. Syri humbet këtë aftësi me plakjen. Megjithëse nuk është e dëshmuar plotësisht, teoria më e besueshme për humbjen e kësaj aftësie lidhur me moshën është teoria e plakjes së qelizave. Kjo teori pohon se qelizat tona të syve e humbin këtë aftësi me plakjen, ashtu sikurse flokët tona zbardhen. Prandaj, nuk shihet si një gjendje patologjike por si shenjë fiziologjike e plakjes. Presbiopia përparon gjatë viteve në të gjithë në një mënyrë shumë standarde. Pas 40 vjetësh, rritet me magnitudë +1 çdo 10 vjet. Në 50 vjet, ajo është rritur me +2 dhe +3 në 60 vjet. Megjithatë, këtu ka një detaj interesant. Për shembull, nëse syri është -2, +1 shtohet në moshën 40 vjeç. Pastaj ju nevojiten -1 syza dioptri për vizion afër. Kur bëheni 50 vjeç dhe keni nevojë për syze dioptrike -2 për vizion të largët, nuk keni më nevojë për syze për vizion të afërt. Pra, ata pacientë miopikë të cilët thonë "Kam një vizion shumë të mirë pranë" e përjetojnë këtë sepse dy çrregullime mbivendosen dhe e anulojnë defektin.

Cilat janë simptomat e presbiopisë?

Pacientët presbiopikë kanë vështirësi për tu përqëndruar në objekte më afër se 50 cm. Kështu që ata mund të përqëndrohen në objekte duke lëvizur objektet larg syve të tyre.

Si trajtohet presbiopia?

Ka shumë metoda të trajtimit të përdorura për këtë çrregullim anembanë botës. Këto metoda të trajtimit kanë avantazhe dhe disavantazhe të caktuara. Operacionet intraokulare multifokale të implantimit, të cilat njihen si metodat më të besueshme për trajtimin e presbiopisë në mbarë botën, si dhe operacionet e presbylasik dhe zbrazjes së kornesë kryhen me sukses në Dünyagöz.