NEURO OFTALMOLOGJIA


RRETH NEURO OFTALMOLOGJISË

E vjetër sa historia e njerëzimit, dhimbja e kokës është ankesa më e zakonshme mjekësore dhe prek më shumë se 80% të popullsisë. Disa nga shkaqet e dhimbjeve të kokës janë problemet e lidhura me syrin. Pacientët që ankohen për dhimbje koke shpesh i referohen një oftalmologut nga një mjek tjetër. Neuro-oftalmologjia është fusha e shkencës që trajton dhimbje koke të lidhur me sëmundjet okulare dhe merret me çrregullime të zakonshme të sistemit okular dhe nervor.

Në mënyrë që një objekt të shihet, imazhi duhet së pari të perceptohet në sy dhe pastaj në korteksin vizual të vendosur në pjesën e prapme të trurit. Kur ka një problem me traktet vizuale, mund të ndodhin humbje të papritur ose progresive të vizionit. Në sëmundjet që lidhen me lëvizjet okulare, vizioni i dyfishtë është simptoma kryesore dhe problemi mund të jetë rreth muskujve të syve, nervave ose qendrave të kontrollit të trurit. Pacientët me ankesa të tilla si humbja e vizionit të përkohshëm ose vizioni i dyfishtë, hallucinimi, qepallat e ulëta dhe ndryshimi në madhësinë e bebëzave trajtohen edhe nga neuro-oftalmologjia.

Historia e pacientit është vendimtare për diagnozën e saktë të dhimbjeve të kokës. Suksesi i këtij trajtimi është i mundur nëpërmjet bashkëpunimit të mjekut dhe pacientit dhe përcjelljes së vazhdueshme.