LENTET E KONTAKTIT


RRETH LENTEVE TË KONTAKTIT

Sot, lentet e kontaktit, apo thjerrëzat e syve, janë zgjidhja e preferuar për shumë njerëz për shkak të pamjes estetike, besueshmërisë dhe lirisë që ato ofrojnë. Përshtatshmëria dhe shumëllojshmëria e tyre i kanë bërë lentet e kontaktit gjithnjë e më popullore.

Lentet e kontaktit përdoren për të korrigjuar çrregullimet vizuale, për të ndryshuar ngjyrën e syve ose për të trajtuar sëmundjet e kornesë.

Lentet e kontaktit kanë bërë një rrugë të gjatë nga lentet e xhamit të viteve 1800, të cilat plotësisht e mbulonin bebëzën deri tek lentet e sotme korneale të holla, prej plastikës, që janë teknologjikisht të avansuara. Sot, ekziston një larmi e madhe e lenteve dhe materialeve të lenteve që kanë në dispozicion përdoruesit e lenteve moderne të ndryshme, varësisht prej nevojës së përdorimit.

Për të zgjedhur lente të sakta të kontaktit për syrin, një oftalmolog i specializuar në lentet e kontaktit duhet të egzaminojë sytë. Lloji, dioptria, lakesa e bazës, dhe diametri i lenteve që do të përdoren përcaktohen gjatë vendosjes. Për të konfirmuar përshtatshmërinë, vendosen lentet me vlerat më të afërta të dioptrit. Lëvizja, stabiliteti dhe pozicioni i lenteve kontrollohet.

Kriteret për lentet e kontaktit që ju përshtaten

Lentet e kontaktit janë të dizajnuara për të qëndruar në kornea. Në thelb, ato mbesin në vend duke iu përmbajtur shtresës së tharjes që mbulon sipërfaqen okulare dhe, deri në një farë mase, me presion nga qepallat.

Ndërsa personi hapë e mbyllë sytë, qepallat rrëshqasin mbi sipërfaqen e lentes së kontaktit, duke shkaktuar paksa lëvizje. Kjo lëvizje siguron që lotët të sigurojnë lubrifikimin e nevojshëm dhe të ndihmojnë për të larë çdo mbeturinë.

Nëse lentet janë shumë të ngushta, ato nuk lëvizin fare. Kjo mund ta rrisë ndjeshmërinë e syrit. Përdoruesi mund të ndihet rehat në fillim, por vrazhdësia vizuale është e dobët. Në afatgjatë, mund të lindin ndërlikime.

Nëse lentet janë shumë të lirshme, ato lëvizin shumë. Qepalla e ulët ndjen lenten shumë. Vizioni bëhet i paqartë kur personi hapë e mbyllë sytë. Lentja lëviz jashtë qendrës. Majat e lenteve mund të lakohen.

 • Një lente e përshtatshme është e përqendruar mirë dhe mbulon kornean.
 • Lentja duhet të lëvizë lehtësisht për shkak të qarkullimit lacrimal. Duhet të jetë në gjendje të lëvizë vertikalisht 1 mm në testin e shtytjes, dhe pasi të mbyllen sytë.
 • Përdoruesi duhet të ketë vizion të qartë, të jetë i rehatshëm dhe të mos ndjenë praninë e lentës.
 • Vizioni nuk duhet të ndryshojë pas hapjes dhe mbylljes së syve.
 • Linja e buzës së lentes nuk bën të krijojë presion mbi syrin.
 • Duhet të shmanget fjetja dhe notimi (ose në një pishinë ose në det) me lente kontakti.
 • Nëse skuqja ose ndjesia e djegies ndodh në sy përderisa mban lentet e kontaktit, lentet duhet të hiqen menjëherë dhe duhet të konsultohet mjeku.

Veçoritë fizike të lenteve

Sipërfaqja e prapme: Pjesa e lentës që prek kornean.

Sipërfaqja e përparme: Pjesa e lentes që nuk ka kontakt me kornean. Është e lakuar të modifikohet thyerja e dritës për të korrigjuar gabimin refraktiv.

Lakesa e bazës: Në mënyrë që një lente kontakti të jetë e rehatshme, sipërfaqja e saj e prapme e cila prekë syrin duhet të jetë në përputhje me sipërfaqen e përparme të kornesë dhe të ketë një lakim të ngjashëm. Lakesa e bazës është rreze optike e prapme qendrore. Meqë është lakesa ajo që përcakton përshtatjen e lentës në sy, atëherë lakesa është një nga parametrat më të rëndësishëm. Nëse lentet janë shumë të ngushta, lakesa e bazës duhet të rritet; nëse është tepër e shlirshme, lakesa duhet të zvogëlohet.

Një lakesë më e lartë baze është e rrafshët. Një lakesë e bazës më e ulët është e pjerrët.

Diametri: Është distanca, e matur në milimetra në qendër, nga një skaj i lentes së kontakti deri në skajin tjetër. Diametri ndikon në përshtatjen e lentes. Kjo vlerë është 13.5 / 14.5 mm për lente të buta dhe 7 / mm për lente të ngurta.

Avantazhet e lenteve të kontaktit

 • Ato ofrojnë një fushëpamje më të gjerë se sa syzet.
 • Nuk ka korniza për të bllokuar vizionin periferik.
 • Karakteristikat e korrigjimit optik janë të njëjta në të gjitha drejtimet e vështrimit.
 • Perceptimi i thellësisë është më i mirë se me syze.
 • Ato ofrojnë një pamje të natyrshme.
 • Vështirësitë e përjetuara me syze si, mbledhja uji, mjegullimi ose shqetësimi në hundë dhe në veshë – të gjitha këto vështirësi shmangen.
 • Edhe njerëzit pa gabime refraktive (njerëzit emmetropik) mund të përdorin lentet e kontaktit me ngjyra (bebëzat kozmetike artificiale) për të ndryshuar ngjyrën e syve dhe të kenë një pamje më tërheqëse.
 • Ato janë praktikë në aktivitete dinamike si sporti.
 • Ato janë ideale për atletët, artistët e grimit, fotografët, profesionistët e industrisë së argëtimit, njerëzit që punojnë në ambiente të jashtme apo ata që përdorin pajisje si mikroskopë, teleskopë etj. gjatë punës së tyre.