KATARAKT


RRETH KATARAKTËS

Katarakta është një gjendje që ndodh kur lenta natyrale e syrit, e cila siguron vizion dhe ndodhet prapa bebëzës, humbë transparencën e saj dhe bëhet e vrenjtur. Me fjalë të tjera, ajo çon në një vizion të dëmtuar që mund të përshkruhet si duke shikuar përmes një dritareje të mjegullt.

Katarakt është një çrregullim syri që shihet tek njerëzit e moshuar; megjithatë, mund të ndodhë gjithashtu:

 • Në të sapolindur,
 • Në pacientët me diabet,
 • Si rezultat i lëndimeve fizike në sy,
 • Si rezultat i përdorimit afatgjatë të ilaçeve me kortizon.

Simptomat e kataraktit;

 • Zvogëlimi gradual i vizionit
 • Ndjeshmëria ndaj dritës (shkëlqim verbues)
 • Vizioni i dyfishtë
 • Vështirësia në leximin
 • Vizioni i natës i dëmtuar
 • Ngjyrat e zbehura ose të verdha
 • Ndryshuar shpesh numrin e diopters

Katarakt nuk është një sëmundje që mund të trajtohet me ilaçe ose me syze. Nuk ka një metodë efektive e cila mund të ndalojë përparimin e kataraktit dhe një katarakti i formuar mund të trajtohet vetëm me kirurgji. Falë teknikave moderne, operacionet e kataraktit sot kryhen me një procedurë pa dhimbje pa përdorur gjilpëra ose anestezi dhe pacientët mund të kthehen në shtëpi në të njëjtën ditë. Ka disa pika të rëndësishme që duhet të merren parasysh në lidhje me operacionet e kataraktit. Përvoja e mjekut dhe cilësia e lentës të futur në sy ndikojnë drejtpërdrejt në suksesin e operacionit. Pas një operacioni të kryer duke përdorur lente me cilësi të dobët, problemet mund të zhvillohen në sy. Kjo gjithashtu mund të rezultojë në rrezikun e zhvillimit të kataraktit për herë të dytë pas një periudhe të shkurtër. Për pacientët, kjo do të thotë rrezik që duhet një operacion tjetër dhe kosto shtesë.

Katarakta kongjenitale

Kataraktë kongjenitale është një reaksion i njëanshëm ose dyanshëm (opacifikim) i lentës që është i pranishëm në lindje. Katarakta kongjenitale mund të zhvillohen për shkak të infeksioneve që kishte nëna ose medikamentet që ajo përdorte gjatë shtatzënisë ose pa ndonjë shkak të dukshëm. Një bebëz duke qenë një ngjyrë tjetër nga sytë e tjerë (të bardhë) ose të kryqëzuara (strabismus) mund të jetë një shenjë e kataraktit. Pasi të jenë vërejtur simptoma të tilla në foshnje, një oftalmolog duhet të konsultohet pa vonesë. Nëse një katarakt kongjenitale e pengon vizionin dhe veçanërisht nëse është i njëanshëm, operacioni duhet të kryhet sapo të bëhet diagnoza. Oftalmologu i specializuar vendos për kohën e operacionit pas një ekzaminimi të hollësishëm. Problemi më i rëndësishëm në një sy me kataraktë të lindur është syri dembel (amblyopia). Për tu tejkaluar amblyopia, operacioni duhet të kryhet sa më shpejt që të jetë e mundur në përputhje me këshillën e oftalmologut.