GLAUKOMA (PRESIONI I LARTË I SYVE)


RRETH GLAUKOMAS

Glaukoma, e njohur zakonisht si "Presioni i Lartë i Syve ", i referohet dëmtimit nervor optik të shkaktuar nga presioni i lartë e i shpeshtë intraokular. Për shkak të kësaj sëmundjeje, fusha vizuale e pacientit gradualisht ngushtohet. Glaukoma, një sëmundje e fshehtë që shfaqet vetëm në fazat përfundimtare të sëmundjes, mund të shkaktojë dëme nervore optike të konsiderueshme dhe të pakthyeshme në rast të diagnozës së vonshme.

Kush ndikohet nga glaukoma?

Rreziku i glaukomës është më i lartë tek njerëzit me presion intraokular më të lartë se niveli normal. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që dikush me një presion të lartë intraokular do të marrë glaukoma.

Rreziku i glaukomës është më i lartë në njerëz të moshës 40 vjeç ose më shumë.

Glaukoma mund të shoqërohet me gjenet. Rreziku i zhvillimit të glaukomës është më i lartë në njerëzit që kanë një histori familjare të glaukomës. Me fjalë të tjera, një ose më shumë gjene mund të përmbajnë defekte dhe njerëzit me gjenet e tilla mund të bëhen më të ndjeshëm ndaj sëmundjes.

Rreziku i zhvillimit të glaukomës është më i lartë në pacientët me diabet dhe hipotiroidizëm (goiter).

Dëmtime të rënda në sy mund të shkaktojnë rritje të presionit intraokular. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë shkëputjen e retinës, tumoret e syrit dhe inflamacionet e syve të tilla si uveitis kronik ose iritis. Disa operacione të syve mund të shkaktojnë zhvillimin e glaukomës sekondare.

Frekuenca e glaukomës rritet pothuajse dy herë në prani të miopisë, zakonisht të njohur si probleme të shkurtpamjes.

Përdorimi afatgjatë i kortizonit (gojarisht, në formën e pikave apo vajit të lëkurës etj.) mund të shkaktojë zhvillimin e glaukomës dytësore.

Është e rëndësishme që njerëzit me kushte të tilla t'i nënshtrohen kontrolleve të rregullta të syve për diagnozën e hershme të dëmtimit të nervit optik.

Shkaqet e glaukomës

Presioni brenda syrit rritet kur humori i qelqtë, i cili është sekretuar në sy dhe është i nevojshëm për të furnizuar syrin, nuk mund të shkarkohet. Shtimi i presionit intraokular dëmton qelizat nervore optike.

Simptomat e glaukomës

 • Dhimbje koke të vërejtshme në mëngjes
 • Vizion i mjegulluar periodikisht
 • Shfaqja e rrethit mbi drita gjatë natës
 • Dhimbje rreth syve gjatë shikimit të televizorit

Cilat janë faktorët që rrisin rrezikun e glaukomës?

 • Historia familjare e glaukomës (predispozita gjenetike)
 • Më shumë se 40 vjeç
 • Diabeti
 • Anemia e rëndë ose tronditja
 • Presion i lartë dhe i ulët i gjakut
 • Miopi e lartë
 • Hiperopia e lartë
 • Migrena
 • Trajtimi afatgjatë kortizon
 • Lëndimet e syrit
 • Faktorët etnik

Meqenëse njerëzit që plotësojnë këto kritere janë në rrezik më të lartë për zhvillimin e glaukomës, ata duhet të kenë kontrolle të rregullta të syve për diagnozën e hershme të dëmtimit të nervit optik.